2016: Rok dlouho očekáváných inovací ve světě 3D tisku

Sdílejte článek přátelům →

V roce 2016 se na trhu objeví další zajímavá vylepšení technologií aditivní výroby a prodeje 3D tiskáren napříč všemi kategoriemi mají – i přes mírně zpomalující tempo – dosáhnou nového historického rekordu. Na co se můžeme těšit?

Očekávání napříč všemi segmenty trhu nejsou vůbec malá: V oblasti profesionálních a průmyslových řešení se hlásí řada nových výrobců se zajímavými technologiemi, zatímco největší hráči se mnohdy snaží zvrátit nepříznivý vývoj a propad, který se odráží také na cenách jejich akcií. A to třeba i za cenu ořezávání svých aktivit na spotřebitelském trhu – viz patálie MakerBotu patřícího pod Stratasys či čerstvé ukončení prodeje tiskáren Cube (ne CubePro) u 3D Systems.

Po několikaletém čekání bude chtít pořádně zatřást trhem plnobarevného 3D tisku gigant světa informačních technologií a 2D tisku – HP. Snad to v roce 2016 s uvedením zařízení MultiJet Fusion opředeného superlativy konečně vyjde, na záda už totiž dýchají další velké 2D tiskové značky, včetně konkurenčního Canonu. Můžeme se tak (doufejme) těšit na další zlepšování dostupnosti i zlevňování pokročilých technologií.

Jeden z prvních zveřejněných výtisků technologií Multi Jet Fusion od HP
Jeden z prvních zveřejněných výtisků technologií Multi Jet Fusion od HP

Ani v oblastech stolního tisku se však zdaleka nespí na vavřínech. Naopak, o místo na slunci trvale bojují tisíce značek, severní Americe a Evropě vytrvale sílí levná a technicky stále zdatnější konkurence z východu, kde si nakonec tolik nelámou hlavu ani s dodržováním patentů či průmyslových vzorů. Zatímco v oblasti FFF/FDM tisku pokračuje trend zlevňování na jedné a drobných praktických inovací na druhé straně, zraky se upírají také na nové možnosti stereolitografie. Kromě patentovaných technologií, které by měly zásadním způsobem zrychlit celkový postup tisku vytvrzováním tekutých pryskyřic, se pracuje i na zpřístupnění stereolitografie (SLA) do vstupního segmentu nejlevnějších tiskáren. Pomoci zde mají například technologie využívající k vytvrzování světlocitlivých materiálů přímo stávajících mobilních telefonů a tabletů vlastněných uživateli:

 

Že patříte mezi nadšence, kteří si chtějí v roce 2016 pořídit novou stolní tiskárnu do dílny, kanceláře nebo dokonce domů? S výběrem vám určitě pomohou naše recenze, stejně tak rozsahem unikátní podzimní přehled komunity 3D Hubs či srovnání magazínu Make. A těšit už se dopředu můžete na náš další podrobný test – tentokrát profesionální stolní 3D tiskárny s možností tisku dvěma (dokonce i třemi) materiály současně – stejně tak na další reportáže, rozhovory a výstavy, které pro vás v roce 2016 chystáme.

Za redakci 3D-tisk.cz přejeme co nejvíce povedených tisků v roce 2016!

Za redakci 3D-tisk.cz přejeme co nejvíce povedených tisků v roce 2016!
PF 2016

Mohlo by vás zajímat

REKLAMA