„Robotické“ jablko ze 3D tiskárny ohlídá distributorům ovoce kvalitu skutečných jablek

Sdílejte článek přátelům →

Švýcarští výzkumníci v oboru materiálových věd a technologií vytvořili umělé jablko, jehož senzory pomohou lépe kontrolovat podmínky skladování jablek převážených na velké vzdálenosti.

Jablka, která na vás koukají z bedýnek v supermarketu, za sebou mají obvykle velmi dlouhou cestu, někdy dosahující tisíců kilometrů. Aby toto putování přežila v takové kondici, že budete mít chuť se do nich zakousnout, musejí jejich dodavatelé po celou dobu přepravy od pěstitele po prodejce zajistit požadované okolní podmínky.

Za tímto účelem jsou již nyní přepravní kontejnery kontrolovány prostřednictvím senzorů, jež hlídají teplotu a vlhkost – ovšem jen v rámci samotného kontejneru. Co se děje přímo v jablcích, to umožní zjistit teprve nyní novinka v podobě umělohmotného jablka od švýcarských vědců, kteří svůj vynález popsali v odborném magazínu Journal of Food Engineering.

Umělé jablko je vybaveno senzory, které sledují podmínky skladování skutečného ovoce. Zdroj: Journal of Food Engineering

Umělé jablko je vytištěno metodou SLS z polyamidu PA2200, který je schválen organizací FDA pro přímý kontakt s potravinami. 3D tisk zde přichází vhod zejména proto, že lze díky němu tvar a velikost jablka přizpůsobit na míru skutečným jablkům, s nimiž má být tato sonda přepravována. Skořápka z polyamidu je naplněna gelem, jehož struktura zajišťuje věrné napodobení vlastností opravdové dužiny a prostřednictvím rentgenu lze sledovat její změny. Měřicí senzory, zaznamenávající změny teplot v čase, jsou pak umístěny uprostřed jablka.

Porovnáním výsledků získaných senzorem v umělém jablku se skutečnými deseti jablky, byla zjištěna pouze pětiprocentní odchylka v měření. Autoři tohoto vynálezu jej nyní přizpůsobují také dalším druhům ovoce, jako je mango, banány nebo citrony.

Mohlo by vás zajímat

REKLAMA